Olejek z jodły syberyjskiej

Olejek z jodły syberyjskiej
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

moda (23)Olejek z jodły syberyjskiej znany jest z odtruwania organizmu, a także łagodzenia stanu zapalnego. Nie każdy jednak wie, że znajduje on także zastosowanie w kosmetyce.
Drzewo, z którego pozyskuje się olejek rośnie tylko i wyłącznie na nieskażonych terenach w Rosji. Najcenniejsze są bardzo młode, osiągające niespełna 30 centymetrów pędy sosny syberyjskiej. Zbiera się je wiosną i wczesnym latem.
O właściwościach leczniczych olejku decydują głównie substancje lotne zawarte w esencji. Substancje te bardzo skutecznie likwidują groźne dla ludzkiego organizmu grzyby, a także bakterie. Usuwają także toksyny, a nawet działają kojąco w przypadku różnorakich stanów zapalnych.
Bardzo ważne zastosowanie olejek znalazł w kosmetykach przeciwtrądzikowych. Oczywiście każdy może sam przygotować w domu mieszkankę do stosowania na skórę trądzikową. Przed przystąpieniem do przygotowywania mieszanki warto wykonać próbę uczuleniową, ponieważ olejek może wywołać uczulenie, które objawia się zaczerwieniem skóry.

About the author